Κατά την έρευνα των αρχείων του ΥΠΕΞ, αναζητώντας τους Γερμανούς εγκληματίες πολέμου, βρήκαμε τον φάκελο 1956/ΚΥ/Φ.33/3, που περιείχε την Έκθεση με όλα τα κατηγορητήρια του αείμνηστου εισαγγελέα Ανδρέα Τούση, ο οποίος είχε ορισθεί ως Διευθυντής του Ελληνικού Εθνικού Γραφείου Εγκλημάτων Πολέμου που διαπράχθηκαν κατά την διάρκεια της κατοχής.
Ως έντιμος νομικός και αδέκαστος δικαστικός, όπως μάθαμε και από μαρτυρίες ανθρώπων που τον έζησαν, ο ίδιος προσωπικά διασταύρωνε την γνησιότητα και την ορθότητα καταγγελιών και καταθέσεων πριν εγκρίνει την έκδοση κατηγορητηρίων για όλα τα "ανθρωπόμορφα τέρατα", τα ναζιστικά και φασιστικά καθάρματα, που δολοφονούσαν ευχαρίστως τον κόσμο στη διάρκεια της τριπλής κατοχής της πατρίδας μας.
Ήταν αυτός ο οποίος ανέλαβε προσωπικά να έλθει σε επαφή με την γερμανική δικαιοσύνη της ΟΔΓ για να επιδώσει τις 167 δικογραφίες των εγκλημάτων πολέμου, οι οποίες, κατόπιν διακρατικής συμφωνίας, θα έπρεπε να εκδικασθούν από τους Γερμανούς. Τι έγινε τελικά; Μπήκαν στο αρχείο, της γερμανικής δικαιοσύνης στο σύνολό τους οι δικογραφίες, μετά από την προφανώς τυπική εξέταση, όπως είχε ήδη προβλέψει ο Τούσης και το είχε αναφέρει εγγράφως στο ελληνικό ΥΠΕΞ τότε, αφού η Ελλάδα είχε κάνει παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά τις διώξεις εγκλημάτων πολέμου. (Ν.1058/1952, ΦΕΚ Α' 95/1952, Περί αναστολής διώξεων υπηκόων ξένων κρατών, άρθρο 22 και 23)
Τα ονόματα των κατηγορουμένων με κεφαλαία γράμματα με λατινικούς ή ελληνικούς χαρακτήρες, μας προκάλεσαν για την σε περισσότερο βάθος έρευνα. Ο δρόμος προς αυτή την κατεύθυνση "άνοιξε" μόλις εντοπίσθηκε στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ), ένα μητρώο καταχωρήσεων δικαστικών υποθέσεων που προωθούνταν στο Ελληνικό Γραφείο Εγκλημάτων Πολέμου, με εγγραφή, αυτή που φαίνεται στην εικόνα που ακολουθεί.
Μητρώο καταχωρήσεως δικαστικών υποθέσεων εγκλημάτων πολέμου. Στην προτελευταία γραμμή, η καταχώρηση για το Κορωπί. (Φωτογραφία αρχείου ΟΙΕ) |
Παρ' όλα αυτά, μετά από μελέτη της γερμανικής δικογραφίας, ξεχωρίζουν τρία ονόματα Γερμανών στρατιωτικών, που εμπλέκονται στην καταστροφή του Κορωπίου, σύμφωνα με τις διασωθείσες ελληνικές μαρτυρικές καταθέσεις.
Υπολοχαγός Φριτς Σρέντμαν (Fritz Schredmann) Διοικητής τμήματος.
Υπαξιωματικός Βίλι Τροπς (Willi Tropps) από το Κάρλσμπαχ.
Υπαξιωματικός Έρικ Ζάουερ (Erich Sauer)
Η μονάδα τους στάθμευε στην Φιλοθέη γνωστή σαν "Stützpunkt 6" (Βάση 6) και ήταν μονάδα ανεφοδιασμού Νήσων. Στις 8 Οκτωβρίου 1944, ένας υπαξιωματικός της μονάδας, ονόματι "Γκέχαν", ενώ είχε σταλεί με μικρό τμήμα για υπηρεσία στην περιοχή Κορωπίου, εφονεύθη σε ενέδρα ανταρτών. Το βράδυ εκείνης της ημέρας οι Γερμανοί της Φιλοθέης, με επικεφαλής τους παραπάνω στρατιωτικούς, ξεκίνησαν για Κορωπί για αντίποινα και επέστρεψαν την επομένη λερωμένοι και αιματοβαμμένοι.
![]() |
Το εξώφυλλο του περιοδικού "Ιστορικόν Αρχείο Εθνικής Αντιστάσεως" το οποίο βρίσκεται στη βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων. (Φωτογραφικό αρχείο ΟΙΕ) |
Τέλος, από μαρτυρία ζώντος υπερήλικου μάρτυρος που ήταν 20 ετών εκείνη την θλιβερή ημέρα, με απόλυτη διαύγεια πνεύματος μέχρι σήμερα, του οποίου η συνέντευξη έχει καταχωρηθεί στ' αρχεία της ΟΙΕ, διαφαίνεται η παρουσία Γερμανών, οι οποίοι αφού "επισκέφθηκαν" το σπίτι του, άκουσε από αυτούς να μιλάνε για τον "offizier" (αξιωματικό) Ζέγιερ!!
Τυχαία όλα αυτά; Ή μήπως υπάρχει ..."παραχάραξη" της ιστορίας;
Η ανεξάρτητη Ομάδα μας, ερευνώντας από μηδενική βάση για διάστημα περίπου ενός έτους, επίσημα αρχεία και κάθε άλλου είδους πηγές, χωρίς προκαταλήψεις ή καθορισμό προσχεδιασμένου αποτελέσματος, οδηγήθηκε μέχρις αυτού του σημείου. Είναι όμως απορίας άξιο, πώς οι άλλοι "ιστορικοί ερευνητές", που ασχολούνται πολλά χρόνια, δεν τα βρήκαν! Εάν πράγματι δεν τα βρήκαν, η έρευνά τους ήταν επιδερμική και ίσως λανθασμένη. Εάν τα βρήκαν και τα αποσιώπησαν, η έρευνά τους ενέχει δόλο και σκοπιμότητα!
Το θέμα είναι ότι η γερμανική δικογραφία, λόγω μη ...ανευρέσεως των κατηγορουμένων, "έκλεισε" το 1970, χωρίς δυστυχώς οποιαδήποτε παρέμβαση ή πίεση από το Δήμο Κορωπίου.
Η έρευνα συνεχίζεται, γιατί επιδιώκουμε την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας, σε όλη της την έκταση και την δικαίωση των αθώων θυμάτων.
ΟΙΕ
Μου αποδίδετε, εντελώς αυθαίρετα, «δόλο και σκοπιμότητα» ή χαρακτηρίζετε «επιφανειακή» και «λανθασμένη» την έρευνά μου με τη χρήση ενός αυθαίρετου μανιχαϊσμού. Είναι εξοργιστικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Τρίτη θέση, που θέλετε να αγνοείτε, σχετίζεται με την ερώτηση:
Πόσο συμβάλουν στην έρευνά σας
(1) Τα έγγραφα της δικογραφίας; Όταν η δικογραφία είναι ελλιπέστατη; Όταν δεν τελεσιδίκησε κι έμεινε στη «διενέργεια ανάκρισης για την διαπίστωση της τέλεσης» εγκλημάτων; Όταν μπαίνει στο ίδιο «σακούλι» το Κάψιμο του Κορωπίου, το Μπαρουτάδικο κι ο απαγχονισμός στο Πικέρμι, θα πρέπει να ξεκαθαρισθεί το ΠΟΙΟΙ έκαναν ΤΙ και ΠΟΥ. Μετείχαν σε ΟΛΑ, σε ΚΑΠΟΙΑ ή ΠΟΥΘΕΝΑ, «θύματα», ενδεχομένως, μαρτύρων εκτός Κορωπίου, Αιγάλεω, Πικερμίου.
Τα στοιχεία, συνεπώς, αυτά δεν αποκαλύπτουν περισσότερα απ’ όσα συνοπτικά αναφέρονται στο (ΙΑΕΑ) (που, σημειωτέον, βρίσκεται στη βιβλιοθήκη μου).
(2) Το επίσημο (μεταφρασμένο από ΓΕΣ/ΔΙΣ) έγγραφο του 68ου Σώματος Στρατού, με το οποίο εκφράζει, στην προϊστάμενη Ομάδα Στρατιών "Ε", την επιθυμία παραμονής του 47 Συντάγματος Γρεναδιέρων στην Αττική, για την προστασία υποδοχής μονάδων από τα νησιά; Το Κορωπί είναι αρκετά μακριά από λιμάνια ή αεροδρόμια που χρειάζονταν προστασία. Άλλωστε το έγγραφο αναφέρεται «στην Αττική». Πουθενά Μεσόγεια ή Κορωπί. Συνεπώς …;
(3) Οι Κινήσεις Γερμανικών Δυνάμεων στην περιοχή Αθηνών-Μεσογείων σύμφωνα με την οργάνωση «ΑΠΟΛΛΩΝ» (Force 133); Αν σημειώνονταν οι θέσεις σε χάρτη της Αττικής θα κατανοούσατε ότι ΚΑΙ αυτές οι δυνάμεις δεν σχετίζονται με το Κορωπί.
(4) Το αρχείο Μοάτσου βρίσκεται στα χέρια μου εδώ και χρόνια. Οι Χειρόγραφες μεταφράσεις των σημάτων της "ΑΠΟΛΛΩΝ" προς το συμμαχικό στρατηγείο, όπου αναφέρονται και οι αφίξεις στρατευμάτων με πλοία σε ακτές της Αττικής, μου είναι γνωστά. Το ενδιαφέρον έγκειται στην όψιμη «προσθήκη» ότι «αποβίβαζαν τα τμήματα ακόμη και με τη χρήση λέμβων»! Δεν λογαριάσατε όμως το χρόνο που θα απαιτούσε κάτι τέτοιο. Αν φοβόντουσαν, όπως λέτε, συμμαχικούς βομβαρδισμούς, τι πιο εύκολος στόχος από ένα αποβατικό πλοίο, επί ώρες ή και ολόκληρο 24ωρο, «αρόδο»! Εξ άλλου οι Γερμανοί «προωθήθηκαν στην περιοχή Κηφισιάς και Αμαρουσίου». Τι σχέση έχουν, λοιπόν; Μήπως διήλθαν από το Κορωπί; Η «νυχτερινή πορεία», που μάλλον επινοήσατε αφού δεν εμφανίζεται η πηγή της, ούτε … αόρατους τους κάνει, ούτε τους βάζει βαμβάκι στα άρβυλα! Το ότι οι κινήσεις «δεν γίνονταν αντιληπτές […] επειδή απέφευγαν τη διέλευσή τους» απ' τα χωριά, εγείρει το ερώτημα «από πού πέρναγαν»; Σε ότι αφορά, επανέρχομαι, τους Συμμαχικούς βομβαρδισμούς που «φοβόντουσαν» είναι προφανές ότι αγνοείτε τις μυστικές συμφωνίες σχετικά με την 4ήμερη «καθυστέρηση» άφιξης βρετανικών δυνάμεων στις απελευθερωμένες περιοχές. Επίσης, αγνοείτε και το ότι κανένα τμήμα αποχωρούντων Γερμανών δεν προσβλήθηκε από συμμαχικά αεροπλάνα στον ηπειρωτικό Ελλαδικό χώρο.
(5) Το Σήμα της Μ.Ο. "ΑΠΟΛΛΩΝ", όπου αναφέρεται η χρήση των "Stützpunkts", ουδέν προσθέτει εφόσον δεν αποδεικνύει (a) την ύπαρξη "Stützpunkt" στη Φιλοθέη ή (b) την οποιαδήποτε σύνδεση με Κορωπί. Αν, τώρα, η "Stützpunkt 6" ήταν μονάδα ανεφοδιασμού Νήσων ή ότι υποστήριζε τα νησιά του Αιγαίου, θα πρέπει να εξηγηθεί το πώς συνδέεται με … φυλάκιο ασύρματης μετάδοσης στον Υμηττό ή στο Κορωπί. Ο … Λυκαβητός του σήματος είναι μακριά από το Κορωπί. Όπως κι η Φιλοθέη.
Τέλος, από πού προκύπτει ότι «ο υπαξιωματικός "Γκέχαν"» εφονεύθη σε ενέδρα ανταρτών (…) και τι «υπηρεσία» εκτελούσε στην περιοχή Κορωπίου»;
Κατόπιν αυτών γίνεται κατανοητό ότι ΟΛΑ τα στοιχεία που κι εσείς «βρήκατε» είναι γνωστά. Αν με ρωτούσατε θα είχατε εξοικονομήσει κόπο και χρόνο.
Θα αντιτείνω, λοιπόν, ότι «δόλο» και «σκοπιμότητα» εμπεριέχει η δική σας έρευνα αφού επιμένετε να αγνοείτε προκλητικότατα τα όσα στοιχεία υπάρχουν στις δικές μου έρευνες, που επί πλέον έχουν υποστεί τη βάσανο της κριτικής. Όχι της δικής σας, βεβαίως …
Θωμάς Σ. Πρόφης
Ευχαριστούμε για το σχόλιο. Θα λάβετε σύντομα απάντηση
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ Θωμά,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε για το ενδιαφέρον σου στο άρθρο μας, το οποίο αρχίζει να αποτελεί βάση ενός εποικοδομητικού διαλόγου. Δεν αποδώσαμε χαρακτηρισμό σε σένα προσωπικά, έστω και αν εσύ έτσι το θεωρείς.
Ευχαρίστως απαντούμε στο σχόλιό σου :
1. Δεν αγνοούμε καμία θέση! Το αντίθετο ερευνούμε όλες τις θέσεις.
2. Προφανώς δεν έχεις ακόμη μελετήσει τη γερμανική δικογραφία, αν αυτή εννοείς ,και επομένως θεωρούμε πρώϊμο το συμπέρασμά σου περί ελλιπούς συμβολής της στην έρευνα.
3. Σε επόμενο άρθρο μας θα αναφερθούν περισσότερα στοιχεία. Το Κορωπί δεν μπαίνει στο «ίδιο σακούλι» όπως λες με τα άλλα εγκλήματα. Διαφορετικά πρόσωπα κατηγορούνται για διαφορετικά εγκλήματα. Αυτοί που κατηγορούνται για το Κορωπί είναι οι τρεις που αναφέρουμε στο άρθρο. Οι Γερμανοί έπραξαν έτσι, γιατί ο αντίστοιχος φάκελος της ελληνικής δικογραφίας που παρέδωσε ο αντιεισαγγελέας Α. Τούσης περιλαμβάνει όλα τα αδικήματα. Δεν γνωρίζουμε ακόμη γιατί έπραξε έτσι. Πάντως εμείς δεν αμφισβητούμε την αξιοπιστία του εν λόγω δικαστικού και θεωρούμε έγκυρα και πραγματικά τα όσα απαγγέλει στο κατηγορητήριό του. Δυστυχώς δεν βρήκαμε μέχρι τώρα την ελληνική δικογραφία για να μελετήσουμε το περιεχόμενό της, που πιθανόν να έχει και άλλα πολύτιμα στοιχεία. Οι κατηγορούμενοι δεν είναι «θύματα» των μαρτύρων! Ούτε θεωρούμε ότι είναι «ψευδομάρτυρες του κράτους της δεξιάς», αν αυτό υπονοείς! Είναι εγκληματίες πολέμου, που τελικά ξέφυγαν την τιμωρία τους! Το ΙΑΕΑ, είναι πολύ γενικόλογο, σε σχέση με τα συγκεκριμένα στοιχεία της δικογραφίας για τα συγκεκριμένα εγκλήματα. Αλλά και πάλι, δεν μνημονεύτηκε κάπου εως τώρα, σχετικά με αυτόν που συμμετείχε στο Κορωπί (Ζάουνερ).
(συνεχίζεται)
4. Το 47 σύνταγμα Γρεναδιέρων, δεν προοριζόταν μόνο για ...το Κορωπί! Η αποστολή που φαίνεται ότι έλαβε ήταν η «άμυνα του αττικού χώρου» δηλαδή, η διαφύλαξη των ζωτικών χώρων της Αττικής. «Ζωτικός Χώρος» σύμφωνα με την στρατιωτική ορολογία είναι όρος που περιλαμβάνει, λιμάνια, αεροδρόμια, ακτές αποβάσεως, οχυρωματικά έργα, εγκαταστάσεις έργα υποδομής κλπ. Επομένως μονάδες του, εκτιμούμε , και θα μας επιτρέψεις να εκτιμούμε λόγω ειδικών γνώσεων σε χερσαίες επιχειρήσεις , είχαν αναλάβει τη φύλαξη των λιμανιών και των άλλων ακτών υποδοχής της Ανατολικής Αττικής που είχαν οι Γερμανοί σχεδιάσει.
ΑπάντησηΔιαγραφή5. Οι κινήσεις των γερμανικών δυνάμεων από χώρους υποδοχής προς τα δρομολόγια κινήσεως προς Βορρά, σαφώς και δεν περνούσαν από Κορωπί! Προφανώς χρησιμοποιούσαν αγροτικούς δρόμους του κάμπου των Μεσογείων. Περνούσαν από Μαρκόπουλο, από Σπάτα και όδευαν προς Παλλήνη και βορειότερα. Δεν εξυπηρετούσε διέλευση από Κορωπί. Αλλά, Γερμανοί υπήρχαν γύρω απ’ αυτό! Μέχρι και την αποχώρησή τους στις 12 Οκτωβρίου ’44!
6. Αφού είχες το αρχείο Μοάτσου, που περιλαμβάνει στα σήματά του όλες αυτές τις κινήσεις, προφανώς δεν το θεώρησες αξιόπιστο για να μην κάνεις μνεία περί των κινήσεων των γερμανικών μονάδων, μέχρι και τις τελευταίες ημέρες! Η θέση μας είναι ότι είναι αξιόπιστο και υπήρχαν ικανές γερμανικές μονάδες για οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον απειλής τους. Δεν είναι «όψιμη» προσθήκη η εκτίμησή μας για χρήση ακόμη και λέμβων ή βαρκών, αν θέλεις, αλλά στηρίζεται στην εμπειρία μας, από τέτοιου είδους επιχειρήσεις αποβιβάσεως στρατευμάτων στην ακτή, από πλοία ενδεχομένως επιταγμένα . 1500 άνδρες, κατέβηκαν μέσα σε 2 νύκτες, στην περιοχή Βάρης- ή Βάρκιζας-Βούλας! Δεν θεωρούμε ανακριβές το σήμα, για να το απορρίψουμε. Δεν ξέρουμε αν εσύ έχεις συμμετάσχει σε τέτοιου είδους δραστηριόητα, αλλά πίστεψέ μας επειδή εμείς το έχουμε κάνει αρκετές φορές, ναι είναι εφικτό! Δεν αναφέρεται πουθενά για ένα μόνο πλοίο! Πιθανόν να ήταν μικρά, ακόμη και καΐκια, που έφταναν, άδειαζαν και έφευγαν!
(συνεχίζεται)
7. Ποτέ δεν είπαμε ότι η συγκεκριμένη κίνηση είχε σχέση με το Κορωπί! Την απαριθμήσαμε μέσα στις άλλες για να αποδείξουμε ότι υπήρχε γερμανική κινητικότητα όλες τις ημέρες του Οκτωβρίου 1944 στη περιοχή των Μεσογείων, αφού είδαμε την άποψή σου ότι οι Γερμανοί είχαν αποχωρήσει από το τέλος Σεπτεμβρίου από τα Μεσόγεια. Επειδή δε, μας αντιμετωπίζεις με σκωπτικό και ερωνικό ύφος, σχετικά με τις νυκτερινές κινήσεις, που «επινοήσαμε» όπως το γράφεις, σου υπενθυμίζουμε ότι μέλη της ομάδας μας έχουν ειδικότερες γνώσεις και εμπειρίες σε θέματα χερσαίων επιχειρήσεων και στρατιωτικών κινήσεων και η εκτίμηση στηρίζεται ακριβώς στις γνώσεις και στην εμπειρία.
ΑπάντησηΔιαγραφή8. Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι Βρετανοί δεν βομβάρδισαν τους αποχωρούντες Γερμανούς από Ελλάδα, όπως το γράφεις! Αλλά τότε, ο φόβος της προσβολής τους δεν είχε εκλείψει. Το σχέδιο παραπλάνησης όπως γράφουμε σε άλλο άρθρο είχε δουλέψει καλά! Ούτε στηρίζονταν στην «μυστική» συμφωνία, μέχρι και την τελευταία ημέρα. Έπαιρναν πάντα τα μέτρα τους για να προφυλαχθούν από συμμάχους και αντάρτες.
9. Το σήμα «ΑΠΟΛΛΩΝ» περί «Stützpunkts” το αναφέρουμε για να δείξουμε ότι υπήρχαν τέτοιες βάσεις γύρω από την Αθήνα. Το συγκεκριμένο της Φιλοθέης, αναφέρεται σε κατάθεση μάρτυρα δικογραφίας. Η εκτίμησή μας περί αναμεταδότου ασυρμάτου επικοινωνίας τεκμαίρεται από το γεγονός ότι η Βάση 6 της Φιλοθέης ήταν υπεύθυνη για τα νησία (κατάθεση μάρτυρα δικογραφίας) και από την ύπαρξη φυλακίου σε σημείο που έχει οπτική επαφή με την Αθήνα και το Αιγαίο! Όπως θα γνωρίζεις, είναι πρακτική που και σήμερα ακόμη εφαρμόζεται! Ο φόνος του υπαξιωματικού «Γκέχαν» και η υπηρεσία του στο Κορωπί, αναφέρεται σε κατάθεση μάρτυρα της δικογραφίας.
10. Αποφεύγοντας αγενή σχόλια, θα πρέπει να σε ενημερώσουμε ότι δεν αγνοήσαμε διόλου τα στοιχεία που παρουσιάζεις. Αντίθετα τα μελετήσαμε σε βάθος και θα παρουσιάσουμε τις απόψεις μας, σε επόμενο άρθρο. Άλλωστε γνωρίζεις πολύ καλά τις θέσεις μας, αφού είσαι αποδέκτης της Έκθεσης που επιδώσαμε στο Δήμο. Το ότι τα είχες αυτά τα στοιχεία δεν το ξέραμε, γιατί δεν τα αναφέρεις κάπου στο βιβλίο σου.
Φιλικά,
Για την Ομάδα Ιστορικής Έρευνας,
Νίκος Λάζαρης
Κατ' αρχή, "αγενή σχόλια" έγιναν πρώτα από εσάς και, φυσικά, η απάντησή μου δεν μπορούσε να ήταν ευγενέστερη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο σχόλιό μου αποτελούσε απάντηση σε αιτιάσεις σας σχετικά με "ιστορικούς ερευνητές" που, επί χρόνια εργαζόμενοι, δεν βρήκαν τα στοιχεία, όπως γράφετε.
Το ότι τα στοιχεία αυτά "δεν αναφέρονται στο βιβλίο μου" είναι συνέπεια της αξιολόγησης που τους έκανα και, εξ αυτής, της απόρριψής τους, όπως πολύ καλά καταλάβατε. Δεν μνημονεύεις κάτι που το έχεις απορρίψει.
Όσο για τις ... στρατιωτικές και ναυτικές εμπειρίες μου θα εκπλαγείτε. Και, προφανώς, δεν έχω πεισθεί από τις απαντήσεις σας.
Θα περιμένω, ωστόσο, κάτι νεώτερο. Ως "Θωμάς" πάντως παραμένω ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ.
Επομένως η διαφορά μας εντοπίζεται στον τρόπο αξιολόγησης πηγών πληροφοριών!
ΔιαγραφήΣε ό,τι αφορά στρατιωτικές και ναυτικές εμπειρίες, πιστεύουμε ότι ο καθένας στον κλάδο του και στην ειδικότητά του έχει περισσότερες γνώσεις και εμπειρίες από τους άλλους.
Πάντως η αμφισβήτηση πραγμάτων και θέσεων προκαλεί περισσότερη έρευνα.
Η έρευνα συνεχίζεται και ό,τι νεώτερο βγαίνει θα ανακοινώνεται.