Στην Κατοχή (1941-1944), στην Κερατέα και στην ευρύτερη Λαυρεωτική δημιουργήθηκαν «σύνδεσμοι», που ελέγχονταν κυρίως από το συμμαχικό στρατηγείο Μέσης Ανατολής.
Οι φυγαδεύσεις γίνονταν κυρίως από το Τουρκολίμανο Κερατέας, το Εννιά (αλλιώς Αυλάκι), το Δασκαλειό, την Κακή Θάλασσα, την Ανάβυσσο, το Πόρτο Ράφτη και τη Ραφήνα.
Από το Εννιά φυγαδεύτηκε (8-4-1944) ο μετέπειτα πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου. Υπεύθυνος της όλης επιχείρησης ήταν ο Τάσος Ζαρολιάγκης.
Από την Ανάβυσσο, διέφυγε με καΐκι (Αύγουστος 1944) και ο Κων. Καραμανλής, μετέπειτα πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Άλλοι πολιτικοί, που επίσης διέφυγαν, ήταν οι Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Παναγής Παπαληγούρας και Γιάννης Χαραλαμπόπουλος. Σημεία διαφυγής υπήρχαν επίσης στην Εύβοια (Καλιανοί, Ζάρκα και Τσακαίοι), στη νότια Πελοπόννησο, στ’ ακριτικά νησιά του Αιγαίου και στη νότια παραλία της Κρήτης. Αρκετές φορές, τους διαφεύγοντες παραλάμβαναν αγγλικά υποβρύχια.
Η διαφυγή είχε και την… Μπουμπουλίνα της. Έτσι αποκαλούσαν την αδελφή του Νικόλα Ντελένια, που διατηρούσε ταβέρνα στο Τουρκολίμανο Κερατέας. Η ταβέρνα και μια κοντινή σπηλιά ήταν σημαντικό κέντρο διακίνησης Ελλήνων και ξένων.
(Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο forkeratea.com)
Περισσότερα, στο εξαιρετικό άρθρο του Γιώργου Ιατρού: "Οι φυγαδεύσεις Ελλήνων και Συμμάχων από την ακτογραμμή της Κερατέας στη διάρκεια της Κατοχής"
Νεώτερη δημοσίευση του κ. Γιώργου Ιατρού υπάρχει και στα Πρακτικά Επιστημονικής Ημερίδας, που έγινε στο Κορωπί στις 8-10-2016, με θέμα "Κατοχή και Αντίσταση στα Μεσόγεια και την Λαυρεωτική", σελ. 42-63, που εκδόθηκαν απ' τις εκδόσεις ΑΩ, Καλύβια 2017. Προφανώς η δημοσίευση του άρθρου προέρχεται απ' την "ανακοίνωση" του κ. Γ. Ιατρού σε Επιστημονική Συνάντηση ΝΑ Αττικής, που δεν μνημονεύεται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν πιέσετε στον σύνδεσμο που αναφέρεται ο τίτλος του άρθρου, σας παραπέμπει ακριβώς στο άρθρο, που δημοσιεύτηκε στον τόμο των Πρακτικών, όπως αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. Πάντως ευχαριστούμε για την χρήσιμη διευκρίνισή σας.
Διαγραφή