Ο Ι. Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η Αγιά-Σωτήρα των κατοίκων, βρίσκεται σε ένα όμορφο λιβάδι, μέσα σε καγκελόφραχτο κλειστό περίβολο, καθόσον προστατεύεται από την αρχαιολογική υπηρεσία. Πρόκειται για ένα εξαίρετο ναό του 10ου αιώνα, από τους παλαιότερους της Αττικής, ο οποίος αποτελεί ένα αριστούργημα της βυζαντινής εκκλησιαστικής τέχνης.

Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Η Ομάδα Ιστορικής Έρευνας Κορωπίου

Η δημιουργία της Ομάδας Ιστορικής Έρευνας (ΟΙΕ) Κορωπίου ήταν αποτέλεσμα της πρόκλησης των απόψεων που διατυπώθηκαν  σε   ημερίδα που διοργανώθηκε από τον "ιστορικό ερευνητή" κ. Θωμά Πρόφη στο Δημαρχείο της πόλης, τον Οκτώβριο του 2016, σε σχέση με τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν στον τόπο μας, στις 9-10-1944.

Προβλήθηκαν σ’ αυτή την ημερίδα όπως γίνεται επιμόνως τα τελευταία χρόνια, πρωτοφανείς απόψεις για την προέλευση, την εθνικότητα και τα κίνητρα των φυσικών και ηθικών αυτουργών της καταστροφής της πόλης μας, εκείνη την αποφράδα ημέρα. 

Υποστηρίχθηκε η «άποψη» ότι οι Γερμανοί δεν έκαψαν το Κορωπί, ούτε δολοφόνησαν αθώους πολίτες, αλλά αυτό έγινε από «γερμανοντυμένους» ...Έλληνες, κατά την διάρκεια εκκαθαριστικών επιχειρήσεων εναντίον ανταρτών του  ΕΑΜ/ΕΛΑΣ εκείνης της εποχής.

Αυτή η "περίεργη άποψη",  οδήγησε στην συγκρότηση της πενταμελούς ομάδα μας,  από καθαρά δική μας πρωτοβουλία, χωρίς να έχουμε οποιαδήποτε σχέση με το Δήμο ή τον Δήμαρχο, προκειμένου να επιβεβαιώσουμε "του λόγου το αληθές" ή  το αληθές, χωρίς εμφυλιοπολεμικές  διαστρεβλώσεις. 

Ακολούθησε για ένα σχεδόν χρόνο,  ενδελεχής ιστορική έρευνα από μηδενική βάση, για την αναζήτηση στοιχείων,  στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ), στα αρχεία του ΚΚΕ, στα Αρχεία της Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), στη Διεύθυνση Ιστορίας του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ/ΔΙΣ), στο Κέντρον Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού (ΚΕΙΝΕ) της Ακαδημίας Αθηνών, στα Ελληνικά Λογοτεχνικά και Ιστορικά Αρχεία (ΕΛΙΑ), στα αρχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, στην Υπηρεσία Στρατιωτικών Αρχείων, στο Στρατοδικείο, σε Γερμανικές, Βρετανικές και Αμερικάνικες πηγές, στα αρχεία του Μουσείου Μπενάκη και στο Ιστορικό και Διπλωματικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών. 

Επισημαίνεται, ότι η έρευνά μας, η οποία άρχισε από μηδενική βάση, ήταν κατά το ανθρωπίνως δυνατόν αντικειμενική, χωρίς πολιτικές εμπάθειες ή αντιπάθειες προς οιονδήποτε, με γνώμονα την αποκάλυψη των δραστών από όποια πλευρά και αν προέρχονταν. 

Τα ιστορικά στοιχεία που ήλθαν στο φως, επιβεβαίωσαν τα ειδεχθή εγκλήματα των Γερμανών Ναζί, τα οποία δυστυχώς έμειναν ατιμώρητα. Τα εγκλήματα αυτά δεν μπορούν και δεν πρέπει να ξεχνιώνται, καλυπτόμενα πίσω από την δράση της εθνικής αντίστασης, ή από τα εμφύλια πάθη.

Η Ομάδα Ιστορικής Έρευνας εκπόνησε πολυσέλιδη  Ιστορική Έκθεση επί του θέματος, με τον τίτλο: "Το Κορωπί μια μαρτυρική πόλη. Περί της καταστροφής του Κορωπίου στις 9 Οκτωβρίου του 1944" , την οποία παρέδωσε με προτάσεις προς στον Δήμο σε ικανό αριθμό αντιτύπων για όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, με σκοπό να τεθεί προ ημερησίας διατάξεως και να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις περί του πρακτέου.

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν δημόσια στην Ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Κορωπίου, τον Οκτώβριο του 2017. Το Κορωπί το έκαψαν οι Γερμανοί!

Η εν λόγω Ιστορική Έκθεση σε αντίγραφα έχει επιδοθεί στην βιβλιοθήκη του ΥΠΕΞ και της Βουλής των Ελλήνων. 

Η ιστορική έρευνά μας όμως δεν πρόκειται να σταματήσει, μέχρι την πλήρη διελεύκανση των γεγονότων και την ταυτοποίηση των δραστών, έστω και μετά από τα 74 σχεδόν  χρόνια που πέρασαν. Το οφείλουμε στους αδικοχαμένους νεκρούς. 

Η εποικοδομητική αντιπαράθεση απόψεων και στοιχείων είναι θεμιτή! Η "επιστημονική" διαστρέβλωση της αλήθειας ανεπίτρεπτη!

Για να υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής και γρήγορης επικοινωνίας με τους συνδημότες μας,  δημιουργήσαμε αυτό το ιστολόγιο, όπου θα καταχωρούμε οποιοδήποτε πληροφοριακό στοιχείο εντοπίζουμε σχετικά με το θέμα και όχι μόνο γι' αυτό. Θα αποτελεί μια "δεξαμενή" ιστορικής μνήμης για την κατοχή και την αντίσταση στο Κορωπί και γενικότερα για την ιστορία του τόπου.


Η Ομάδα Ιστορικής Έρευνας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σχολιάζετε μέσα στα πλαίσια της ευπρέπειας. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο δεν θα δημοσιεύονται.