(Άρθρο του Γεωργίου Αθ. Κόλλια , Προέδρου του Δ.Σ. της Ε.Ι.ΚΟΙ.ΜΕ.Κ. )
Αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση ότι, η περίοδος που ακολούθησε την εμπόλεμη και ταραγμένη δεκαετία 1940-1949,είναι η φάση της μετάβασης από τον παλαιό παραδοσιακό τρόπο ζωής σε ένα νέο κόσμο με διαφορετικό σύστημα αξιών ,νέους κώδικες και πρότυπα και όπου οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν «καταργήσει» σύνορα, αποστάσεις, χρόνους κ.α.
Η εικόνα του τόπου μας την δεκαετία του ’50 και πριν, ουδεμία σχέση έχει με τη σημερινή όπως ούτε ο τρόπος ζωής.
Υπήρξε ένας κόσμος που φεύγει και χάνεται και ένας καινούριος που, νομοτελειακά, καταλαμβάνει την θέση του. Αυτός που σβήνει ήταν, για πολλούς αιώνες και με πολύ μικρές παραλλαγές, ο πολιτισμός και ο τρόπος ζωής των ανθρώπων. Οι ασχολίες των κατοίκων, οι κοινωνικές εκδηλώσεις, οι ανθρώπινες σχέσεις, τα ήθη και έθιμα κ.α. υπήρξαν σχεδόν τα ίδια για πολλές γενιές.
Μετά τον Πόλεμο όμως τα πράγματα στην κοινωνία, στην οικονομία και στην τεχνολογία άρχισαν να αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς(πόλεμος πατήρ…πάντων).Τα επιτεύγματα της τέχνης και της επιστήμης άλλαξαν ήδη θεαματικά τη ζωή μας.
Μπορεί να είναι αργά, αλλά έστω και τώρα είναι, όσο ποτέ, αναγκαία η συστηματική και οργανωμένη καταγραφή, αποτύπωση και διάσωση όλων εκείνων των στοιχείων που χάνονται και που συνιστούν την παράδοση στην ιστορία, στον πολιτισμό και στην κοινωνία αυτού του τόπου.
Είναι αλήθεια ότι, ευτυχώς ,στην κατεύθυνση αυτή έχουν υπάρξει εξαιρετικές προσπάθειες μεμονωμένων συμπολιτών μας - αλλά και συλλογικές - στον χώρο της ιστορίας και του πολιτισμού (φωτεινό παράδειγμα ο Γιάννης ο Πρόφης με την τεράστια προσφορά του-ηδη ιδρυτικό μας μέλος ).Φυσικά πάντα σημαντική είναι η πολιτιστική προσφορά της Δημοτικής Αρχής, τόσο της παρούσας όσο και προηγουμένων(ο Δήμαρχος είναι επίσης μέλος μας).
Αυτό που λείπει όμως είναι η συνολική και μεθοδική αντιμετώπιση της διατήρησης του πολιτισμού (ήθη, έθιμα) και των ιστορικών στοιχείων, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, παράλληλα με την ενθάρρυνση πρωτοβουλιών για νέα πολιτιστική δημιουργία και κοινωνικό προβληματισμό.
Φιλοδοξία μας είναι να συμβάλουμε στη συγγραφή και έκδοση της μιας και πλήρους (από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα) Ιστορίας του δήμου και της πόλεως του Κορωπίου.(Αποτελεί αρνητικό στοιχείο για όλους μας η μη ύπαρξη ενός τέτοιου έργου, που μπορεί κάποιος να συναντήσει σε πολύ μικρότερους δήμους.)
Θα επιδιώξουμε την καταγραφή και διάσωση των (απομενόντων) πολιτισμικών στοιχείων της περιοχής, σε συνεργασία με όλους τους φορείς και συλλόγους, σχετικούς με το αντικείμενο αλλά και πρόσωπα που προσφέρουν στο χώρο και θα συνδράμουμε τους νέους δημιουργούς.
Ως πολίτες και συμμέτοχοι του τοπικού κοινωνικού γίγνεσθαι, θα ασχοληθούμε με τα προβλήματα της κοινωνίας καθώς και με όλα τα σοβαρά και μεγάλα θέματα του τόπου με έρευνες, μελέτες και προτάσεις, παρέχοντας στους τοπικούς φορείς (τους οποίους ΔΕΝ πρόκειται να υποκαταστήσουμε) κάθε προκύπτουσα γνώση και γνώμη.
Προσβλέπουμε στην ένταξη και συμμετοχή όλο και περισσότερων νέων μελών με διάθεση για προσφορά στους πιο πάνω τομείς και στην πόλη. Ιδιαίτερα ελπίζουμε στην παρουσία των νεότερων γενεών και στους ανθρώπους με ειδικές γνώσεις και ενδιαφέροντα.
Έτσι συνδυάζοντας την γνώση με την εμπειρία, την θέληση με την οργάνωση, αλλά και με την προσπάθεια αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων (Πανεπιστήμια, πτυχιακές εργασίες, τοπικούς ερευνητές κ.α.), όπου και όπως είναι εφικτό, σκοπεύουμε να συμβάλουμε σε αυτή τη νέα πορεία.
Πρόθεσή μας είναι αυτή η ανεξάρτητη τοπική Εταιρεία Μελετών να αποτελέσει έναν χώρο συνάντησης και δημιουργίας όλων των ρευμά-των, των ιδεών και των ανθρώπων της πόλης στους χώρους της Παράδοσης, του Πολιτισμού και της Κοινωνίας.
Εύστοχο και υποδειγματικό από κάθε άποψη το άρθρο του φίλου Γιώργου Αθ. Κόλλια. Δεν αφήνει περιθώρια να προσθέσει ή να αφαιρέσει κανείς κάτι. Παρατηρώ ωστόσο ότι υπάρχει ήδη από ετών έτοιμο ιστορικό και λαογραφικό υλικό, που θα μπορεί να διαχειριστεί η νοεοϊδρυθείσα Εταιρεία, το οποίο σκοντάφτει μέχρι τώρα, όσον αφορά την έκδοσή του, περισσότερο στο γενικό πνεύμα αδιαφορίας που επικρατεί, παρά στα προβαλλόμενα (ως άλλοθι) οικονομικά αίτια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην Εταιρεία εύχομαι ολόψυχα ευόδωση των σκοπών της.