Ο Ι. Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η Αγιά-Σωτήρα των κατοίκων, βρίσκεται σε ένα όμορφο λιβάδι, μέσα σε καγκελόφραχτο κλειστό περίβολο, καθόσον προστατεύεται από την αρχαιολογική υπηρεσία. Πρόκειται για ένα εξαίρετο ναό του 10ου αιώνα, από τους παλαιότερους της Αττικής, ο οποίος αποτελεί ένα αριστούργημα της βυζαντινής εκκλησιαστικής τέχνης.

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Φωνές από την Βρετανία...

"Voices from Britain". (Φωνές από την Βρετανία)! Είναι ένα παλιό και ίσως σπάνιο βιβλίο, που εκδόθηκε το 1947, από  πρώην διευθυντή μεταδόσεων του BBC. Αποτελεί ένα εξαιρετικό ιστορικό ανθολόγιο εκφωνήσεων που μετέδιδε ο σταθμός κατά τη διάρκεια του 2ου παγκόσμιου πολέμου, προς όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.




Πολλοί σημαντικοί άνδρες, πολιτικές προσωπικότητες και δημοσιογράφοι εκείνης της εποχής, μιλούσαν και ενημέρωναν τόσο τον ελεύθερο κόσμο όσο και κυρίως, τους σκλαβωμένους λαούς που στέναζαν κάτω από την μπότα των κατακτητών Ναζί. Το βιβλίο, είναι ένας πλούσιος ιστορικός θησαυρός!

Στην Ελλάδα όσοι είχαν  ραδιόφωνα, μπορούσαν μυστικά, γιατί υπήρχε αυστηρή απαγόρευση να ακούν το "Εδώ Λονδίνο, καλησπέρα σας", να μαθαίνουν τα νέα και να διατηρούν το ηθικό τους με την ελπίδα της απελευθέρωσης.

Ένας από αυτούς τους δημοσιογράφους, ήταν και ο μακαρίτης Κένεθ Μάθιους  (Kenneth Matthews ), (1908-1994) "αιρετικός" για την εποχή του δημοσιογράφος, με στενούς δεσμούς στην Ελλάδα, πριν από το ξέσπασμα του πολέμου. Κατά τη διάρκεια του πολέμου δούλεψε σαν πολεμικός ανταποκριτής. Όταν άρχισε (δυστυχώς) ο ελληνικός εμφύλιος, έμεινε με "δική του πρωτοβουλία" για κάποιο χρονικό διάστημα με τους αντάρτες στο βουνό, γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή για την συγγραφή ανάλογου βιβλίου.

Άτομο τολμηρό, ανεξάρτητο και ανυπότακτο σε κανόνες, ενεργούσε πάντα σαν ένας "μοναχικός λύκος", μεταφέροντας τα νέα  με ακρίβεια. Το BBC λοιπόν, σε εκπομπή της 2 Φεβρουαρίου του 1945, εκφώνησε ένα δικό του ρεπορτάζ.. Σ' αυτό, το ρεπορτάζ, αναφέρεται και στο ...Κορωπί!

Ο πόλεμος με τους Ναζί δεν είχε τελειώσει ακόμη, αλλά τελική τους ήττα πλησίαζε!  Οι Γερμανοί έφυγαν από την Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1944, αφήνοντας πίσω τους μιζέρια, φτώχεια και πείνα, ενώ  ο αδελφοκτόνος πόλεμος  μόλις άρχιζε!

Μεταφέρω παρακάτω μεταφρασμένο,  ένα μέρος από το ρεπορτάζ του:

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Οκτώβριος 1944 Σελίδες πολεμικού ημερολογίου...

Σε συνέχεια προηγούμενου άρθρου μας, σχετικά με την ύπαρξη γερμανικών δυνάμεων στην Αττική και τα Μεσόγεια και την κινητικότητα που υπήρχε τις τελευταίες ημέρες, προσθέτουμε μερικά ακόμη πληροφοριακά στοιχεία, προερχόμενα αυτή τη φορά από το πολεμικό ημερολόγιο Οκτωβρίου 1944, της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το ημερολόγιο, μεταφράσθηκε στην αγγλική γλώσσα από την υπηρεσία ναυτικής ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και πριν από μερικά χρόνια, αφού χαρακτηρίσθηκε από πλευράς ασφαλείας ως "αδιαβάθμητο",  δόθηκε στην δημοσιότητα προς ελεύθερη ανάγνωση του ενδιαφερόμενου κοινού.

Πολεμικό Ημερολόγιο μηνός Οκτωβρίου 1944 της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων του γερμανικού ΓΕΝ. Μετάφραση στην αγγλική από την Υπηρεσία ναυτικής Ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού ΗΠΑ.
(Πηγή:  Washington, D.C. : Office of Naval Intelligence, 1948-1955)
Αποτελεί πλούσια πηγή ιστορικών πληροφοριών για την αντίληψη που είχαν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις τον Οκτώβριο του 1944 για όλα τα μέτωπα και τα θέατρα επιχειρήσεων, δίνοντας περισσότερη βαρύτητα στις ναυτικές επιχειρήσεις, λόγω αντικειμένου. Οι εκτιμήσεις των επιτελείων που οδηγούσαν στη λήψη αποφάσεων των διοικήσεων, καταγράφονται με σαφήνεια και επιτρέπουν στον ιστορικό μελετητή να συνθέτει και να αναπαράγει την εικόνα των γεγονότων εκείνης της δύσκολης εποχής, με μεγαλύτερη ευκρίνεια.

Θα περιορισθούμε στο πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου του 1944 και θα εστιάσουμε περισσότερο εκεί που μας ενδιαφέρει, δηλαδή στην εικόνα της περιοχής της Αττικής και στις μετακινήσεις στρατευμάτων προς και από αυτήν. Για τους Γερμανούς βέβαια, το Θέατρο Επιχειρήσεων του Αιγαίου  είχε λάβει χαμηλότερη προτεραιότητα σε σχέση με τα υπόλοιπα,  (Ιταλία, Γαλλία, Αν. Ευρώπη) κάτι που φαίνεται καθαρά μέσα στο Πολεμικό Ημερολόγιο (σελ. 4).